04.11.2021
Czym jest tzw. kuchenny trójkąt roboczy?
Projektowanie kuchni wymaga odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, dzięki którym przestrzeń ta będzie spełniała wszystkie stawiane jej w codziennym życiu wymogi. Kuchnia to prawdziwe serce każdego domu. To właśnie w tym pomieszczeniu powstają smaczne i pożywne posiłki dla wszystkich domowników czy przygotowywane są spotkania towarzyskie. Często to w kuchni jesz szybkie śniadanie z najbliższymi i pijesz poranną kawę, która pozwala skutecznie otrząsnąć się z resztek snu.
Kolejną ważną funkcją, jaką pełni kuchnia, jest podtrzymywanie kontaktów towarzyskich, gdyż to w niej najczęściej prowadzisz długie i pasjonujące rozmowy z przyjaciółmi czy członkami najbliższej rodziny, a podczas imprez zazwyczaj przenosi się do niej część gości, którym atmosfera panująca w tym szczególnym pomieszczeniu pozwala się zrelaksować i otworzyć. Aby kuchnia była funkcjonalna i ergonomiczna, musi być zaprojektowana w odpowiedni sposób. Rozmieszczenie mebli kuchennych, przestrzeni roboczych i sprzętów AGD nie może być przypadkowe lub podyktowane jedynie względami estetycznymi.
Teoria kuchennego trójkąta roboczego
Choć sama nazwa „kuchenny trójkąt roboczy” brzmi odrobinę tajemniczo, pewnie dlatego, że kojarzy się z trójkątem bermudzkim, to jest to w istocie niezwykle praktyczne założenie, dzięki któremu możliwe jest ergonomiczne i funkcjonalne rozstawienie oraz umiejscowienie względem siebie trzech najważniejszych urządzeń kuchennych – lodówki, zlewozmywaka i kuchenki. To właśnie te trzy urządzenia są potrzebne każdej osobie przygotowującej posiłek, a ich rozstawienie ma niebagatelne znaczenie, gdyż bezpośrednio wpływa na sprawność i tempo tego procesu.
Za każdym razem, gdy chcesz przygotować posiłek, musisz najpierw wyjąć niezbędne do tego produkty z lodówki (to tzw. strefa zapasów), następnie umyć je w zlewozmywaku (to strefa zmywania) i zacząć obrabiać je termicznie na kuchence lub w piekarniku (to strefa gotowania albo pieczenia). Aby gotowanie przebiegało sprawnie, szybko i intuicyjnie, już na etapie projektowania kuchni warto zadbać o zachowanie właściwych odległości między tymi trzema strefami:
1. Lodówka powinna znajdować się nie mniej niż 120 cm, ale nie więcej niż 210 cm od zlewozmywaka.
2. Kuchenka powinna być umieszczona w odległości 120 do 270 cm od lodówki.
3. Zlewozmywak powinien być zlokalizowany w odległości 120 do 210 cm od kuchenki.
Odpowiednie rozplanowanie lodówki, zlewozmywaka i kuchenki umożliwia domownikom przygotowywanie posiłków w komfortowych warunkach, gdyż mają oni zapewniony łatwy i szybki dostęp do wszystkich sprzętów i akcesoriów kuchennych oraz produktów spożywczych. Nazwa trójkąta roboczego wzięła się stad, iż te trzy najważniejsze urządzenia kuchenne powinny być umiejscowione w wierzchołkach trójkąta narysowanego na rzucie pomieszczenia.
Jakie są zalety stosowania się do zasady kuchennego trójkąta roboczego?
Jeżeli masz do zaprojektowania kuchnię w swoim domu, najlepiej zleć to zadanie specjaliście zajmującemu się tworzeniem kuchni na wymiar. Jego wiedza oraz doświadczenie pozwolą na stworzenie funkcjonalnej, ergonomicznej i estetycznej kuchni, w której przygotowywanie posiłków będzie czystą przyjemnością! Weźmie on pod uwagę zasadę kuchennego trójkąta roboczego i rozmieści lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę w odpowiednich miejscach i odległościach od siebie. Dzięki takiemu rozkładowi podczas gotowania nie będziesz musiał przemierzać zbyt dużych dystansów. Wszystko, czego będziesz potrzebować na danym etapie przygotowywania posiłku, będzie bowiem znajdowało się w zasięgu Twojej ręki. Trójkąt roboczy sprawi, że będziesz mógł zachować ciągłość pracy i rozkoszować się prawdziwą przyjemnością płynącą z gotowania!